Sousedské vztahy, aneb "sousede, nedomluvíme se?"

18. 01. 2017 12:00:00
"Když sousedovi spadnou jablka ke mně na zahradu, můžu mu je sníst?", nebo "Když bude soused chtít opravit plot z naší strany, musíme mu to dovolit a můžeme po něm chtít za to nějaké peníze?"... tak to vypadá, že se nedomluvíme

Když jsme s kolegou přemýšleli nad nějakým tématem pro náš článek na blog, navrhl jsem zpracovat úvahu nad tématem sousedských vztahů a jejich nové úpravy v občanském zákoníku, který vešel v platnost k 1.1.2014. Jelikož jsem zákoník detailně četl již dopředu a účastnil se několika seminářů s ohledem na jeho praxi, tento článek jsem uveřejnil již v létě 2012 na stránkách firmy, kde pracuji. Věděl jsem, že sousedské vztahy bývají předmětem mnoha sporů, nicméně netušil jsem, jak „hodně“ se u nás vlastně neumíme domluvit.

Musím říct, že k žádnému jinému tématu, na kterém jsme pracovali, se nám nikdy neozvalo tolik klientů s dotazy, jako právě na toto téma. A to je dost smutné. Přitom v drtivé většině případů by pomohlo si jen se sousedem sednout, pozvat jej na dobrou orosenou sklenku místního moku a problém by mohl být vyřešen. Ale ono ne. To si raději utíkáme stěžovat k soudu, či na policii, nebo na místní správní úřad. A nejhorší je, že z některých dotazů tak trochu čiší jakási temná zášť, radostné zadostiučinění. Pár těch pikantnějších dotazů vybírám níže:

Jeden čtenář se ptal, zdali musí umožnit sousedovi přístup na svou nemovitost, aby mu umožnil opravit si svůj dům a jestli může po sousedovi chtít peníze. Rozumíte tomu? Představte si tu situaci, kdy například chcete z jedné strany zateplit dům, aby vám v zimě neutíkalo teplo, ale potřebujete na určitou dobu přístup na sousední pozemek. Zazvoníte na souseda s tím, jestli byste mohl na chvíli použít jeho pozemek a že pak všechno samozřejmě dáte do původního stavu a ono ejhle, soused se bude ošívat, a nakonec budete muset zaplatit stavební firmu, a ještě platit sousedovi, že vás pustil na chvíli na jeho pozemek. Tímto tempem budeme za chvíli platit za čerstvý vzduch. Když to bude foukat z jihu na sever, bude soused dávat peníze mě a když naopak, tak budu zase platit já jemu. Jen doufejme, že nebude většinu roku foukat severní vítr.

Další soused nás svým dotazem trochu šokoval, protože se tázal na případ, kdy z jeho ovocných stromů padají plody na sousední pozemek a byl rozčarován nad tím, že mu je soused hází zpátky na jeho pozemek, a tak mu jej znečišťuje. Argumentoval tím, že přece, když to ovoce spadne na jiný pozemek, tak se stává vlastníkem toho ovoce majitel toho pozemku, kam dopadlo, takže mu vlastně soused svým majetkem poškozuje jeho pozemek. Neztratili jste se v tom popisu? Mě také chvíli trvalo, než jsem se zorientoval, ale asi spíše z toho šoku. Chápete to? Jen si představte, že byste si pořídili stádo ovcí, poslali je každý den sousedovi na jeho zahrádku (samozřejmě bez jeho dovolení), kde by mu to trochu pošlapali, nechali mu tam pár „dárečků“ a od souseda byste čekali, že si to přece uklidí, protože to je na jeho pozemku. Logika tohoto uvažování je dech beroucí.

Časté případy neshod bývají i v tom, že když máte dům u hranice pozemku a chcete si jej zateplit, musíte překročit o cca 10 cm hranici. Jistě, mnoho lidí to řeší domluvou, někteří i písemnou (což považuji s ohledem na potomky jako lepší řešení), ale jinde ne, a ne se domluvit a soused trvá na rozdělení pozemku na pruh o 10 cm, který si od něj musíte odkoupit.

Mezi další zajímavé dotazy patřila dvojice, kdy se nás jeden den někdo ptal na to, co má dělat s větvemi souseda, které přesahovaly a on je ořezal, načež teda později oznámil, že je hodil sousedovi zpět na jeho zahradu a další den přišel dotaz s tím že, „soused mi osekal větve, které přesahovaly na jeho zahradu a hodil mi ty větve zpět na mou zahradu, mohu mu je hodit zpátky?“ Připomnělo mi to pohádku, kde se píše, že pokud neumřeli, stojí tam až dodnes, tak třeba si sousedé stále přehazují větve tam a zpátky.

Tak jak z tohoto bludného kruhu ven? Co takhle se zase více spoléhat na „selský rozum“ a místo hledání přesného znění co mohu a co už ne se opírat i o jakéhosi ducha zákona, který třeba hned na počátku občanského zákoníku říká, že „soukromé právo chrání důstojnost a svobodu člověka i jeho přirozené právo brát se o vlastní štěstí...“ Možná, než si půjdeme zase stěžovat na přesahující větve, zamysleme se nad naším sousedem, pozveme jej na skleničku a promluvme si o tom s ním.

Autor: Pavel Pařízek | středa 18.1.2017 12:00 | karma článku: 31.49 | přečteno: 3477x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 31.72 | Přečteno: 450 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.20 | Přečteno: 1572 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 257 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 192 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 258 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1896

Od roku 2007 pracuji s investicemi do nemovitostí a hodnotím rizika s tím spojená. Rád se zamýšlím nad dopadem zákonů na běžný život či nad humornými historkami některých mých spolupracovníků.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...